top of page
  • Foto van schrijverRuud Korsuize

Het geweldige van eenzaamheid.

Bijgewerkt op: 18 jan. 2021

Heb jij je ooit eenzaam gevoeld? Ik denk dat er niemand is die dat kan ontkennen.


Je afgescheiden en je apart van de wereld voelen is een universeel gevel dat iedereen wel eens heeft. Dit gevoel van afgescheiden zijn is niet meer en minder een signaal van je hersenen naar je lichaam en gevoel dat je wat moet gaan doen aan je tekort aan verbinding met andere mensen. Zo simpel is het.


Nee, je hoeft niet direct op zoek naar een relatie of intimiteit. Het mag wel, maar dat gaat niet je eenzame gevoelens wegnemen. Integendeel, het kan er zelfs door verstrekt worden.


Noot: wanneer je je al langer dan 1 jaar eenzaam voelt dan spreken we over chronische eenzaamheid. Dan is er meer nodig dan in dit blog vermeld staat. Het zal je veel moeite kosten om actie te ondernemen en heb je echt meer ondersteuning nodig van iemand die weet waar hij over praat. (zo blijkt al veel wetenschappelijk onderzoek), maar ben je korter dan een 9 maanden a 1 jaar eenzaam dan lukt je dat nog wel op eigen benen.


Stap 1 is bewust worden dat eenzaamheid je probleem is. Wanneer je dat hebt erkent en herkent kun je direct actie gaan ondernemen. Je neemt immer jezelf en het signaal serieus dus doe je er ook wat aan. Het is hetzelfde principe als honger en dorst. Je gaat eten wanneer je honger hebt, je gaat drinken wanneer je dorst hebt en je onderneemt actie om je te verbinden met andere mensen wanneer je je eenzaam voelt.


Stap 2 is te weten wat je werkelijke behoefte is? Wat en welke verbinding wil je en/of heb je nodig? Misschien is iemand die even naar je luistert al genoeg of iemand waar je even mee kan lachen . Maar misschien wil je juist een intiemere vriendschap of een relatie? Kom dat eerst te weten dan is de volgend stap niet zo moeilijk te bedenken.


Het geweldige van eenzaamheid is dat het aangeeft dat je echt om mensen geeft en met hen verbonden wil zijn. Het enige wat je nog moet ontdekken is welke verbinding je zoekt en met welke mensen je dit wilt. Daarna is het tijd om actie te ondernemen, je hand uit te steken, je ogen open houden en verbinding te gaan maken.


You can do this.


Ruud Korsuize

Eenzaamheidsbestrijder

Eenzaamheid bestrijden is mijn levensroep.

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page